Skytree featured in Financieel Dagblad

Skytree was featured in an article in ‘Het Financieel Dagblad’, which is the leading financial newspaper in the Netherlands. The article looked closer at the 10 finalists of the BMW Startup Challenge and Skytree was one of them. In fact we made it all the way to a shared second place. Below is a transcript of the article (in Dutch):

BMW Startup Challenge kleurt oranje: acht van de tien finalisten uit Nederland 

De kantoorgevel laadt binnenkort je auto op. En een slim digitaal watermerk vertelt straks of een product echt of nagemaakt is. BMW ziet potentie in deze innovaties en selecteerde ze voor de finale van de BMW Startup Challenge.

De eindstrijd van de internationale competitie krijgt een sterk Nederlands karakter. BMW beloonde maar liefst acht Nederlandse startups met een ticket voor de finale. De overige twee finalisten komen uit de Verenigde Staten. BMW ontving 62 inzendingen uit 10 landen. Daarvan kwamen er 42 uit Nederland.

Met de BMW Startup Challenge zoekt BMW innovators die de wereldwijde mobiliteit van morgen kunnen helpen vormen. Zo is het binnenkort normaal om na een werkdag in je elektrische auto te stappen. En terwijl je aan het werk was, heeft de kantoorgevel je auto opgeladen. De Delftse startup Wellsun maakt dit mogelijk met Lumiduct. “Het systeem voorziet het kantoorgebouw van een glazen gevel die zorgt voor een ideaal binnenklimaat én grootschalige energieopwekking”, vertelt medeoprichter Stan de Ridder.

Direct licht omzetten 

“Het bijzondere van Lumiduct is dat het alleen het als prettig ervaren diffuse daglicht doorlaat”, vervolgt De Ridder. “Gevolg daarvan is dat de binnenruimte tot drie keer meer daglicht krijgt dan bij normale zonwering. Lumiduct weert het hinderlijke directe licht en zet het om in elektriciteit. Zo wekken de glazen gevels meer energie op dan wanneer je die gevels zou blinderen en volhangen met normale zonnepanelen.”

Volgens De Ridder zijn energieneutrale gebouwen geen toekomstmuziek meer. “Sterker nog, je kunt als bedrijf zelfs zo veel energie opwekken dat je op een zonnige zomerdag het surplus moet terugleveren aan het net. Dit vormt dan een prikkel voor die bedrijven om elektrisch rijden te stimuleren bij medewerkers. De opgewekte energie kan de accu’s van elektrische auto’s tijdens kantoortijden immers uitstekend voorzien van elektriciteit. Het kantoorgebouw als elektriciteitscentrale dus.”

Echt of nep? 

FiliGrade uit Twello is ook BMW Startup Challenge-finalist. “Veel industrieën kampen met illegale namaak”, vertelt CEO Johan Kerver. “Neem laminaatfabrikanten, die hun producten hier maar moeilijk tegen kunnen beschermen. FiliGrade voegt een ‘schoon’ digitaal watermerk toe. Als je vervolgens een smartphone of camera richt op zo’n product, kun je in één oogopslag controleren of het echt is.”

FiliGrade biedt 2D en 3D digitale watermerken. “Bij 3D moet je denken aan een nauwelijks zichtbaar reliëfje op een product. We testen deze toepassing momenteel bij pet-flessen. De flessenindustrie kan een watermerk gebruiken om afvalstromen effectief te scheiden door snelle herkenning van verschillende afvalsoorten.”

De stap naar de auto-industrie is volgens Kerver een kleine. “Auto’s hebben allerlei kunststofdelen waarin een digitaal watermerk kan worden geplaatst. Met een smartphone kunnen werknemers onderdelen snel identificeren. En uiteraard kunnen ze meteen controleren of een onderdeel echt van een bepaald merk is of dat het is nagemaakt.”

NAAR DE FINALE: 

  • Etho Inc (VS)
  • EZY Mobility (NL)
  • Filigrade BV (NL)
  • LeydenJar Technologies BV (NL)
  • Motoshare (NL)
  • Radygo (NL)
  • Sense Glove (NL)
  • Skytree (NL)
  • Spatial (VS)
  • Wellsun (NL)

Klik op de link om het volledige artikel te lezen (PDF): Het Financieele Dagblad – BMW Startup Challenge kleurt oranje, acht van de tien finalisten uit Nederland – september 2017

 

Loading...